Techniek

Fietsen zijn niet alleen leuk om te gebruiken, je kunt jezelf helemaal gek maken met de nieuwste techniek, de mooiste spullen etc. etc.

Ik ben zelf een beginner, en rijd recreatief. Daarmee zal een iets goedkopere groep zoals bijvoorbeeld de Shimano Tiagra prima voldoen, en (mits hij goed is afgesteld) zal er weinig van merken of er nu een Ultegra op zal zitten.

Laat je bij de aanschaf van een nieuwe fiets dus niet compleet gek maken, zeker niet als deze namen je al helemaal niets zeggen.

 

Frame

Bij de keuze van het frame kan je kiezen uit de verschillende soorten materialen, zoals staal, carbon en aluminium. Laat je echter ook goed voorlichten over de vorm en de framemaat, deze zijn ook erg belangrijk. Daarbij zijn er wat betreft de materialen ook tussenvormen, zo is het frame van mijn fiets van Aluminium, waarbij de voorvork van carbon is.

Daarbij moet ik aangeven dat het zeker niet zo is dat een stalen frame perse minder zal zijn dan een carbon frame, dat hangt van veel meer zaken af. Zo zal een goed stalen frame goed behandeld zijn tegen corrosie en jaren mee kunnen gaan.

Uit zowel staal als aluminium, titanium en carbon is het mogelijk om goede frames te maken. De keuze is vooral een persoonlijke keuze, waarbij je vooral gevoel moet gebruiken.

Staal
Stevig en meestal iets zwaarder, en kan gevoelig(er) zijn voor roest.

Aluminium
Lichter dan staal, soepel, beter bestand tegen corrosie (maar wordt wel ‘mat’), sneller last van metaalmoeheid (fiets gaat vibreren). Let op, aluminium ‘roest’ dus wel, maar het laagje vormt een beschermende harde laag aan de buitenkant van het materiaal. Het ‘winnen / maken’ van aluminum is niet zo’n milieuvriendelijk proces.

Carbon
Van kuststof, licht van gewicht, stevig, sterk, roest niet, niet soepel. Vooral interessant voor de meer gevorderde wedstrijdrijder waarbij gewicht wel van belang is.

Titanium
Licht van gewicht, soepel, stevig, sterk, net zoals aluminium minder gevoelig voor roest (vormt ook een beschermlaagje), maar is door de moeilijke bewerking en relatief erg duur.

 

Groepset

Het kiezen van een goede groep (versnellingen / remmen) kan een lastige keus zijn, juist bij dit punt heb je al snel de neiging om net wat meer uit te willen geven zodat de uitstraling van je fiets toch beter is.

Eigenlijk zou je je meer druk moeten maken over de afstelling, de prijs en of het een compact, triple of dubbel setje wordt.

Voor de volledigheid:  Vooral Shimano, Campagnolo en Sram zijn bekend.

Ik vind de uitleg op de site van 12GO biking wel aardig.

Wel zou ik ervoor kiezen om niet te ‘mixen’ maar alles bij een groep te houden. Dit is echter meer mijn gevoel dan wijsheid.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.