iPod shuffle

Rennen met muziek is fijn, althans, dat vind ik.
Daarbij wil je natuurlijk zo min mogelijk gewicht met je meedragen, of met een lege batterij van je telefoon zitten.
Om die reden heb ik een jaar geleden de iPod shuffle aangeschaft, tijd voor een review.

De Apple iPod Shuffle is sinds jaar en dag een van de kleinste draagbare spelers en deze ‘nieuwe’, vierde generatie is kleiner en lichter dan ooit. Hij is hetzelfde als de versie uit 2010, maar voorzien van een aantal nieuwe kleuren. Gelukkig zijn ze terug naar deze lijn gegaan, de derde generatie was een stuk minder.

9-1-10-newshuffle01
Afmetingen

De iPod
Er is maar één uitvoering en dat is de variant met 2 GB geheugen aan boord. Die 2 GB is voldoende voor ruim 16 uur luisteren naar hoge kwaliteit (256 kbps) mp3’tjes. Dat is langer dan de accuduur van deze Shuffle, waarvoor Apple aan heeft gegeven dat de batterij 15 uur mee moet kunnen gaan.
Ik moet zeggen dat ik nog geen problemen met de batterijduur heb gehad, deze is dus uitstekend!
Op het moment van schrijven is de iPod verkrijgbaar voor een bedrag tussen de 50 en 60 Euro. Je betaalt dus best veel geld voor weinig opslag en naar verhouding weinig functies.
Daar is het apparaat dan ook niet voor bedoeld.
De iPod Shuffle biedt muziek voor de persoon die zo min als mogelijk belasting wil meenemen. Met een gewicht van 12,5 gram is de speler zo licht, dat je bijna niet in de gaten hebt dat je hem bij je hebt.

ipod verpakking
Verpakking

Hij wordt geleverd in een klein doosje. Dit ziet er chique uit, dat zijn we wel van Apple gewend. In de verpakking vind je een snelstartgids, een hoofdtelefoon, een usb-verloopkabeltje en natuurlijk de iPod zelf. Om de iPod op te laden of te syncen is dus dat usb-verloopkabeltje meegeleverd. Raak dit niet kwijt, vervangen is best kostbaar. Het programma (iTunes) om je iPod te beheren moet je zelf downloaden en installeren.

Mocht je gebruik maken van een koptelefoon met bediening in het snoer, is het wel even handig om te bekijken of deze compatibel is met de iPod. Zo is mijn Jabra sport dat wel, ik vind het erg handig om de bediening ook in de kabel te hebben. Zo is het eenvoudig om nummers over te slaan, te pauzeren en weer af te spelen en het volume te regelen.

 

shuffle_cable_4th_gen
Kabeltje

De functies
De Shuffle kent een aantal functies, waarvan een aantal via iTunes geïnstalleerd kunnen worden.
De bediening is eenvoudig. Aan de voorkant zit een grote knop met de functie voor of achteruit (spoelen), af spelen / pauze en volume harder en zachter. Zodra je de iPod met de clip wilt vastmaken is het wel bijna onmogelijk om niet ook een van deze knoppen aan te raken, dat is dus wel even opletten.

ipod
De iPod shuffle

Via de software (iTunes) kun je een maximaal volume instellen, een voice-over stem instellen en afspeellijsten maken. Via die voice-over kan de naam van het huidige nummer opgevraagd worden, of de overgebleven capaciteit van de batterij worden opgevraagd. De Shuffle kan op willekeurige volgorde afspelen, of alle nummers achtereenvolgend.

iTunes
Een van de sterke punten, maar ook een van de zwaktes. Het is niet mogelijk om met de verkenner bestanden te uploaden of te downloaden, alhoewel er wel een aantal kleine tools voor beschikbaar zijn. Je zit eigenlijk dus vast aan de iTunes software, een flink pakket, versie 12 neemt ruim 230 MB in beslag.
Ik vind het best een log en groot programma, voor mij werkt het ook niet intuïtief. Gelukkig werk ik er maar weinig mee, ik zet de muziek op mijn iPod, en zet het programma weer uit.
Verder is het programma niet beschikbaar onder Linux, je hebt dus een Mac of Windows nodig.

Kwaliteit
Het geluid is naar mijn mening goed. Alhoewel ik de standaard koptelefoon niet gebruik (ik vind die niet fijn zitten) maar de Jabra sport. Als je mp3-bestanden van goede kwaliteit zijn, is het luisteren naar een kraakheldere weergave.
Ik vind deze speler de perfecte oplossing voor het luisteren van muziek tijdens het sporten. Je merkt bijna niet dat je het apparaat bij je hebt. De bediening werkt makkelijk, de bouwkwaliteit is goed en stevig.

Voor mij krijg deze speler een dikke 9.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.