Over trailrunning

Zoals ik aan heb gegeven in ‘over mij‘, ben ik erg gecharmeerd van trailrunning.

Trailrunning is ‘off-road hardlopen’. Je rent door de natuur, over smalle paadjes (Trails) en over natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes. De route gaat voornamelijk over onverharde paden (minimaal 80%) en gaat over een enkele ronde (je gaat dus geen rondjes rennen). Het wordt steeds populairder in Nederland, zeker de ‘wedstijden’ zoals de Sallandtrail, de Koning van Spanje trail of de Veluwezoomtrail zijn binnen no-time uitverkocht.
Zodra de inschrijvingen openen moet je er als de kippen bij zijn om een startplaats te krijgen, het aantal deelnemers dat aan een trail mee kunnen doen is namelijk beperkt.

Posbank gebied
Posbank gebied

Daarbij geldt dat voor de meeste deelnemers de tijd er niet zoveel toe doet, je rent vooral om jezelf te overtreffen en uit te dagen, de natuur en de trail te beleven, geen druk te voelen en de gezellige sfeer onderling te proeven het belangrijkste. Bij trailrunnen heb je respect voor elkaar en voor de natuur. Raakt iemand in de problemen, dan help je elkaar. Rommel gooi je niet op de grond, maar neem je mee. Zo kennen we het gezegde: ‘Leave nothing but footprints’.

Voor iedereen?
Ja hoor, maar let wel goed op wat je doet. Een trail rennen doe je niet zomaar even, er zijn wel wat zaken waar je rekening mee moet houden (ook tijdens wedstrijden).

 • Er zijn weinig tot geen drankposten, je bent op je eigen voorraden aangewezen. Bij runs (zeker langer dan 20 tot 30 km) zul je vaak een backpack nodig hebben waarin je water mee kunt nemen. Dat betekent natuurlijk wel dat je moet wennen aan het feit dat je ineens één tot twee kilo aan gewicht meeneemt, dat is wel wennen.
 • Een trail is (ondanks dat het niet om de snelheid gaat) zwaarder dan op de weg rennen. Het terrein is oneffen, kan modderig zijn of uit mul zand bestaan. Ook zijn er klimmetjes en afdalingen. Het pad kan vol liggen met obstakels, zoals boomwortels, takken en stenen. het is dus belangrijk om continu 4 of 5 stappen vooruit te kijken zodat je weet wat er komt, zodra je teveel ‘afdwaalt’ lig je voor je het weet op de grond.
 • Je hebt echt wel een andere training nodig. Zo moet je rekening houden met klimmen en dalen, leren hoe je omgaat met obstakels (het kan een aanslag op je enkels zijn!) en met je tempo. Ga je te hard bij een afdaling, kun je flink onderuit gaan.
 • Een trailrun is niet alleen maar een onverhard pad volgen waarbij je normale hardloopschoenen kunt gebruiken. Zeker als het regent en het pad modderig is heb je echt speciale trailrun schoenen nodig welke voldoende grip en stabiliteit leveren.
 • Afstanden zijn anders, laat je niet meeslepen! Ondanks dat het tempo niet van belang is, en voor de echte ervaren renners het heel normaal is om afstanden van 50 tot ruim boven de 100 km te rennen (ultra trails), zijn de 20 en 30km het meest populair. Mocht je op de weg net aan de halve marathon aan kunnen, probeer dan eerst eens een trail uit van 10 tot 15 km, of doe mee aan een clinic, deze worden regelmatig georganiseerd.
bergschenhoek
Petzl night trail Bergschenhoek

Zelf op pad gaan is dus ook mogelijk, er zijn diverse routes te vinden welke je met behulp van een gps horloge of telefoon kunt volgen. Let dan wel op dat je altijd spullen bij je hebt om eventuele problemen op te kunnen lossen.
Denk daarbij aan een telefoon, een regenjasje, een reddingsdeken en wat eten. Alles bij elkaar zal dat zo’n 250 tot 500 gram extra gewicht toevoegen, mocht je echter uitglijden en je enkel verzwikken (of nog erger: breken), dan ben je blij dat je in ieder geval niet onderkoeld zult raken bij het wachten op hulp. Zelfs in ons kikkerlandje is het nog mogelijk om op plekken te komen waar je langere tijd geen mensen tegen zult komen.

Veluwezoomtrail
Veluwezoomtrail

Klimmen? Bergen? Dat hebben we toch niet in Nederland? Dat zal dus best wel meevallen, je kunt los in de duinen, in Limburg, op de Veluwezoom, Salland, de Stuwwal tussen Oosterbeek en Doorwerth (met heuvels met 500 hoogtemeters!) of het Bergse bos in Bergschenhoek. Natuurlijk zijn er veel meer plaatsen, maar mocht dat niet voldoende zijn, is het maar een kleine stap naar de Ardennen bij onze zuiderburen!

 

Wat neem je dan mee tijdens je training / run

Is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van waar en hoe ver je gaat lopen.

 • Een telefoon (al dan niet in je belt of in je vestje). Bij problemen altijd handig om te kunnen bellen
 • Een pinpas, wat geld (5 Euro), rijbewijs en ov-kaart. Zo heb je altijd de mogelijkheid om je te identificeren, het ov te gebruiken (nadat je een halte vond na te zijn verdwaald). Vergeet ook niet om ICE (In Case of Emergency) nummers in te stellen op je telefoon.
 • Eventueel een badge waarop bloedgroep, allergieën, contactgegevens etc. op staan.
 • Je hardloophorloge (om de route te analyseren en terug te zien)
 • Drinken (tussen de 0,5 en 1,5 liter water)
 • Een of twee gels, of energierepen.
 • Een koude/warmte deken
 • Een fluitje
 • Muziek (iPod?)
 • Eventueel een sport-camera
 • Reflecterende banden en of een hoofdlamp (in het donker)
 • Sleutels
 • Niet te vergeten natuurlijk je kleding 🙂

 

Niet vergeten

Check de trail-run kalender!

  2 reacties op “Over trailrunning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.