Petzl Tikka R+

Tijd voor een korte review!

Een paar weekjes terug ben ik me gaan oriënteren op de verschillende hoofdlampen om ook in de avond goed licht te hebben en ook goed gezien te worden. Het lopen met een fietslampje aan een belt geklikt kan namelijk wel, maar ik vond dat toch verre van ideaal.

Navraag gedaan bij mijn moeder (Je moet een Petzl of een Black Diamond nemen), waarna ik in eerste instantie voor de Petzl Tikka XP 2 wilde gaan. Mijn vrouw gaf aan dat de lichtsterkte wellicht niet genoeg zou zijn, dus moest ik maar contact opnemen met de Trailrunshop. Na enig dralen heb ik dat toch maar gedaan en gebeld.

“Rent u ver?” was de vraag. Mijn antwoord was simpel, vooralsnog niet, mijn langste afstand is nu de halve marathon, waarna ik dat in de komende 4 jaar hoop uit te breiden naar een echte ultra trail van zo’n 50km. Dan zou ik al heel erg trots zijn.
Wel kwam dit er uit na doorvragen, want zei de verkoper: “Ik moet doorvragen, want ik spreek ook vaak lopers die niet meer zo ver lopen, maar dan spreken zij over 100km. Dat is weinig voor ze, ze kwamen van de 200″…

Deze informatie was nodig om goed advies te geven over de batterij-duur, lichtopbrengst en al dan niet oplaadbaar zijn.

Al met al kwam het advies uit op de Petzl Tikka R+. (ik kocht hem voor ongeveer 70 Euro).  Een oplaadbare lamp (via usb), welke een aantal leuke opties heeft. Hier zou ik de komende jaren wel mee vooruit kunnen, en ook nu zou ik er al veel plezier aan beleven, zeker omdat ik graag de natuur in wil gaan.

Specificaties
De lamp heeft een aantal interessante features, zoals adaptive lightning, (zo zal de lamp minder fel branden bij het beschijnen van bijvoorbeeld een kaart welke je dichtbij je hoofd houdt). Hij is volledig programmeerbaar, je kunt aan de hand van een profiel instellen of de batterij tot 12 uur mee moet gaan, of meer licht op moet brengen (en ‘slechts’ 6 uur mee zal gaan). Ook kent hij burst mode (even vol branden  op 170 Lumen). Dat geeft echt een hoop licht!

Voor de duidelijkheid, de lamp geeft dus een bruikbaar zicht van 2 tot 65 meter.

De Petzl kent de volgende modi:

Lighting technology Lighting modes Brightness Distance Burn time Reserve mode
REACTIVE LIGHTING Max autonomy 7 to 70 lm 2 to 40 m 12 h * 1 h at 25 lm
Standard 7 to 130 lm 2 to 55 m 6 h *
Max power 7 to 170 lm 2 to 65 m 3 h 30 *
CONSTANT LIGHTING proximity 40 lm for 12 h 30 m for 12 h 12 h
movement 80 lm for 6 h 40 m for 6 h 6 h
rapid movement 120 lm for 3 h 30 50 m for 3 h 30 3 h 30
* Minimum guaranteed burn time

Samen met de ‘reserve’ modus zal dit dus meer dan genoeg plezier opleveren tijdens de run 🙂

Zelf gebruik ik vooral de reactive lightning mode, waarbij ik hem heb ingesteld op ‘standaard’ mode, ofwel 6 uur bruikbaar. Vooralsnog lijkt het er op dat ik die tijd nog niet heb gehaald 🙂 .

Naast het normale licht heeft de Petzl ook nog een rood licht mode, die is er voor om nog minder last van je ogen te krijgen tijdens het lezen van een kaart, ik gebruik deze mode in de stad, waar meer verkeer aanwezig is.

 

Uiterlijk en pasvorm

De hoofdband ziet er op de foto’s groter uit dan dat hij daadwerkelijk is. Toch is dat geen enkel issue, de band zit stevig en comfortabel. Daarbij heb je eigenlijk geen last van de lamp (en het gewicht) op je hoofd. Ook is de lamp gemakkelijk neer te klappen, zodat je tegemoetkomend verkeer niet hoeft te verblinden, en geloof me, met deze lamp is dat niet moeilijk voor elkaar te krijgen!

De lamp is verkrijgbaar in 3 kleuren, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar de ‘stoere’ oranje-zwarte variant.

E92RBTIKKARbleu-168 E92RCTIKKARcorail-843 E92RTTIKKARtileblue-646

 

De lamp is ipx4 waterdicht, een regenbui geeft dus geen problemen. Zwemmen kun je er niet mee. Verder voelt de lamp stevig aan, het lijkt er op dat hij tegen een stootje moet kunnen.

De batterij is in ongeveer 4 uur op te laden, waarbij er ook de mogelijkheid bestaat om nog een extern batterij-pack aan te schaffen. Daarmee moeten ook de langere trails gemakkelijk gelopen kunnen worden.

Petzl geeft 3 jaar garantie op de lamp, en 1 jaar (of 300 oplaad-cycles) op de batterij. Ook deze is los verkrijgbaar, op dit moment voor ongeveer 20 Euro.

 

Conclusie

Wat mij betreft een erg goed advies van de Trailrunshop, hulde daarvoor. De lamp draagt comfortabel, de adaptive lightning werkt snel en eenvoudig (je moet er even aan wennen, maar daarna is het ideaal). en hij geeft meer dan voldoende licht wanneer je het nodig hebt.

Daarnaast is het ontzettend fijn dat je zelf in control bent door de lamp naar eigen inzicht te programmeren. Daarmee heb je echt een leuk stukje techniek in handen gekregen.

Wel op blijven letten dat je eventueel aanwezig verkeer niet verblindt, dat is echt wel een risico met zo’n sterke lamp.

Een aanrader dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.