Sony NW-WS414

Al enige tijd ren ik samen met mijn trouwe iPod Shuffle. Op zich niets op aan te merken, maar er zitten voor mij wel een paar nadelen aan.

Ik heb een hekel aan kabels. Om die reden ren ik al met horloge dat de hartslag meet via de pols
2 GB aan ruimte raakt een keer vol, zeker als je muziek met wat hogere bitrates wilt
Hij is niet waterdicht, met een flinke regenbui zal hij toch veilig opgeborgen moeten zitten.
Toch tijd om de balans op te maken, dus op zoek naar een alternatief.

In dubio dus over een TomTom Spark met muziek via bluetooth, of naar een andere oplossing kijken. Mijn huidige Runner Cardio werkt namelijk perfect voor mij, en is pas net een jaar oud. Het bandje was echter kapot, maar door de service van TomTom hoef ik geen nieuw bandje te kopen, maar krijg een nieuwe!

Oké, verder naar de Sony…

Na enig zoeken met Google naar mp3-spelers welke vooral geschikt zijn voor sporten kwam ik de Sony NW-WS414 tegen. Een walkman welke waterdicht is (je kunt er mee zwemmen!), 8 GB geheugen aan boord heeft, en zelfs in zout water blijft werken. Niet dat ik van plan was om te gaan zwemmen, maar het geeft best een fijn gevoel dat je niet bang hoeft te zijn voor een flinke regenbui tijdens je run. De prijs is ook een stuk lager dan een nieuw horloge met een aparte headset, voor ongeveer 115 Euro heb je hem in je bezit.

De 414 is alleen verkrijgbaar in het zwart, maar heeft 8GB. De 413 heeft 4GB aan boort, en is in allemaal kleuren te verkrijgen. Het verschil is echter maar iets van 6 Euro, ik heb om die reden voor meer geheugen gekozen.

Specs

De sony weegt 32 gram, niet de meest lichte speler, maar daar heb je tijdens het sporten geen last van. Ook na ruim een uur hardlopen zat de koptelefoon als gegoten, waarbij ik zelfs zonder problemen een sportbril kan dragen.

Afhankelijk van je gebruik gaat de mp3-speler tussen de 8 en 12 uur mee, ruim voldoende om een run te doen 🙂 Daarbij heeft de speler een quick-laad functie, binnen 3 minuten heb je hem voldoende opgeladen om een uur op pad te kunnen.

De speler is te gebruiken bij temperaturen van -5 tot en met 45 graden Celsius.

Zoals al verteld is de speler waterbestendig (tot 2 meter, ook in zout water) en stof dicht. ( IP67/68)

De handleiding is ook online te vinden (of download de pdf van deze site). Ik vind dat handig, omdat dit vaak makkelijker leest dan die priegel letters in de vaak te kleine meegeleverde boekjes :).

Gebruik voor sporten

Wat een gave feature is, is de ‘noise cancellation‘, of eigenlijk het gebrek er van. De walkman heeft een in-ear ontwerp, waarbij je de omgevingsgeluiden eigenlijk helemaal niet meer hoort. Best een risico zodra je aan het verkeer deelneemt, ik hoor graag muziek, maar ook fietsers en auto’s hoor ik graag aankomen 🙂

De speler heeft daar een mooie oplossing voor, de Ambient Soud modus. Deze modus neemt alle omgevingsgeluiden op, zodat je niet wordt afgesloten van de buitenwereld. Zo kun je gewoon het verkeer horen en is hardlopen of fietsen met een walkman plots een stuk minder risicovol. Deze Ambient Sound modus is wat betreft gevoeligheid nog eens in 3 standen te zetten, ik vond de ‘normale’ stand al meer dan voldoende.

De bediening zit op de hoofdtelefoon zelf, de knoppen zitten op een logische manier geplaatst, hij is eenvoudig te bedienen.

Het uploaden van bestanden gaat eenvoudig, met de verkenner kun je de mp3-bestanden gemakkelijk naar de ‘muziek’ folder slepen.

Pasvorm

De speler zit comfortabel, en dankzij een extra band is de kabel in te korten, zodat hij niet hinderlijk tegen je achterhoofd of nek aan botst tijdens het bewegen. Verder wordt hij geleverd met verschillende earbuds, zodat de maat goed is af te stellen. Ook tijdens plotselinge bewegingen blijft de speler goed zitten.

Geluid

Het geluid is helder en hij geeft bassen redelijk goed weer. Ik gebruikte zelf MP3-gain om het geluid van alle muziek te normaliseren, zodat alle nummers op ongeveer hetzelfde niveau worden afgespeeld. Met deze speler is dat niet meer nodig, hij bezit een dynamische normalisatiefunctie, daarmee kun je voorkomen dat het volume van bepaalde nummers te hoog is of te laag wanneer verschillende nummers met verschillende opnameniveaus worden afgespeeld.

Wat dat betreft is de geluidskwaliteit wat je van Sony mag verwachten!

Degelijkheid en bouwkwaliteit

De speler voelt solide aan, maar ik heb hem pas kort. Om die reden kan ik er nog weinig verder over vertellen.

Conclusie

Een fijne speler welke comfortabel zit (en blijft zitten) tijdens het sporten. Met de Ambient Sound modus is deze mp3-speler echt gemaakt voor de sporter, zodat je veilig naar je favoriete work-out muziek kunt luisteren. Het geluid is goed (ik heb hem niet getest tijdens het zwemmen). Al met al een aanrader, vooralsnog een 9.