Spinning

Twee keer per week doe ik aan spinning, dit als training om straks Limburgs mooiste tot een goed eind te brengen.

Spinning is ontwikkeld door de Amerikaanse wielrenner Johnny Goldberg, hij wilde thuis kunnen trainen om bij zijn vrouw te zijn.

Zelf vind ik het een fijne toevoeging aan het fietsen, waarbij je flink aan je conditie kunt werken, en ook nog eens veel calorieën verbrand. Zo verbrand ik gemiddeld tussen de 1200 en 1400 kilocalorieën tijdens de anderhalf uur durende sessie op de vrijdagavond.

Fietsen en of spinning

Het belangrijke verschil tussen fietsen en wielrennen is dat er geen wind is, er niet gestuurd kan worden en dat je dus ook niet afkoelt door de rijwind. Ook kun je op een spinning toestel veel langer staan om zo je kuiten te trainen. Natuurlijk mis je wel het gevoel van buiten zijn en de omgeving te kunnen zien.

Wat ik zelf altijd wel prettig vind is de muziek waar je op sport, dit kan je net die extra motivatie geven.

RPM en spinning

Er zijn 2 vormen van spinning, RPM en Spinning zelf. Het grootse verschil is dat bij RPM het gaat om een vaste opbouw en vorm van de training. Deze staat meerdere maanden vast waarbij het de bedoeling is dat je iedere keer je resultaat verhoogt. Bij Spinning is de instructeur vrij om de lessen vorm te geven, die kan dus iedere les anders zijn.

 

Soorten lessen

Ik doe dus aan spinning, waarbij ik op maandagen en vrijdagen onder leiding van Peter dus 2,5 uur per week aan het trainen ben.

Zijn de lessen meestal wel een mix van stijlen, waarbij hij de volgende vormen mixt:


Interval:

Hier draait het om tempo, ritme en timing. Je hartslag varieert tussen de 65 en 92%. Het is een continu afwisselen van de tempos.

Endurance / Fatburning:
Je hartslag ligt tussen de 65 en 75 % terwijl je je uithoudingsvermogen traint. Je probeert een prettig tempo lang vol te houden. Daarbij is het vooral zitten in het zadel, waarbij je af en toe een tel gaat staan om zadelpijn te voorkomen.

Kracht:
Op 75 tot 85 % van je hartslag gebruik je deze les om je spieren te ontwikkelen. Het is de bedoeling flink wat weerstand op je pedaal te draaien, waarbij je het tempo vast houdt op een ritme. De weerstand moet zo staan dat het eigenlijk niet prettig voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.