Tips voor beginners

Koop een paar schoenen welke geschikt zijn voor off-road rennen
Een eerste keer is het prima om je normale schoenen te gebruiken, maar let op dat je niet uitglijdt. Tevens is er minder tot geen support voor je enkels en mist de bescherming voor je tenen.

Blijf realistisch
Een trail ren je langzamer dan op de weg! Gemiddeld kun je één tot 2 minuten per kilometer van je standaard pace afhalen. Ren je op de weg dus rustig op een pace van 5 min / km ga dan uit van een pace van ongeveer 7 min / km voor de trail. Tevens even de afstand in de gaten houden, ren je normaal 5 km in 30 minuten, ren dan niet 5 km op je trail, maar ren 30 minuten. trail routes geven over het algemeen een grotere aanslag op je lichaam dan ‘normale’ wegen, dus leg vooral geen 100% inspanning in je eerste poging.

Focus op je core
Voer core trainingen uit. Je buikspieren, lage rugspieren, heupen en zij-spieren worden sterker, en leveren stabiliteit en kracht. Dit heb je nodig om over het oneven terrein te rennen. Een sterke core helpt ook om je vorm te behouden zodra je vermoeider wordt.

Loop samen!
Focus op veiligheid. Los van het feit dat je altijd navigatie bij je kunt hebben en natuurlijk een telefoon, is het veiliger (en gezelliger) om samen te rennen. Je kunt natuurlijk ook mee aan een clinic, deze worden regelmatig georganiseerd.

Begin eenvoudig
Begin met een trail welke niet te technisch is. Probeer eerst eens op onverharde wegen te lopen, of op paden welke door bijvoorbeeld een tractor zijn omgeploegd. Later komen de smalle paadjes en de heuvels wel.

Wandelen is oké
Zeker tijdens een stevige klim kan het een goed idee zijn om te wandelen. Zo behoud je energie. Uiteindelijk is het niet het doel om ergens zo snel als mogelijk te zijn, maar om te genieten van de omgeving en de ervaring van je run. Snelheid kan altijd nog komen.

Maak kortere stappen
De heuvels op een trail vragen meer inspanning van je lichaam. Probeer niet voorover te buigen, want dan kan er niet voldoende lucht naar je longen. Door het maken van kortere stappen is het gemakkelijker om je rug recht te houden.

Let op het pad
Houd je ogen goed op het pad, het ligt vol met obstakels, zoals boomwortels, takken en stenen, dingen die je op de weg nauwelijks tegen komt. Probeer dus steeds 4 of 5 stappen vooruit te kijken zodat je weet wat er komt.