Tomtom runner cardio

Al enige tijd ren ik met de Tomtom runner met hartslagband. Aangezien deze altijd striemen op mijn borst achter liet, heb ik deze vervangen door de nieuwe variant, de cardio.
In deze variant is de hartslagmeter opgenomen in het horloge zelf, net zoals bij de Mio en de Forerunner 225.

Aangezien ik gewend ben aan de Tomtom heb ik voor deze gekozen, de Forerunner is trouwens nog een stuk prijziger (op dit moment zo’n 300 Euro).

 

tomtom-multi-sport-cardio-band

 

 

Comfort

Ik moest wel even wennen aan het dragen van dit horloge. De Tomtom is plat (dat is prettig), maar de band is wat stug en erg plastic. Waarbij het bij de vorige versie belangrijk was om het horloge voorzichtig van de pols af te halen, is dat bij de nieuwe runner cardio beter opgelost, het horloge zit goed gefixeerd.

Tijdens het sporten heb je echter weinig last van het horloge, bij dagelijks gebruik kan de band echter wat irriteren.

 

Hartslag

Deze wordt gemeten met behulp van twee groene lampjes. De chip komt van Mio, en is dezelfde als ook bij de Forerunner (en dus ook de Mio) wordt gebruikt. In het algemeen genomen is de meting nauwkeurig (ik heb deze vergeleken met mijn oudere Forerunner 110 en de hartslagband welke bij mijn vorige Runner zat). Het is trouwens mogelijk om een eigen hartslagband te koppelen aan het horloge, er kan dan gekozen worden of je de interne of externe meter wilt gebruiken.

Wat wel opvalt is dat de meting niet altijd goed gaat, soms is de hartslag een tijdje te laag of te hoog, voor het overzicht en het aflezen is dit echter niet storend en komt weinig voor.

 

GPS

Nauwkeurig! Tomtom levert regelmatig updates van de software, daarmee wordt het geheel telkens beter. Let wel op dat je het horloge even koppelt met de pc (of telefoon) om regelmatig de quick-gps data op te halen.

Daarmee heb je binnen een paar seconden een ‘fix’, anders kan het tot wel 2 minuten duren eer het gps signaal goed is opgevangen.

 

Koppelen en software

Het is mogelijk om de gegevens uit te lezen met je mobiel, zelf gebruik ik dat niet meer. Dit ging namelijk veel te traag, waarbij regelmatig op zo’n 80% de verbinding plots was verbroken. Dan mocht je opnieuw beginnen. Dit probleem is hardnekkig en heb ik gezien met de Note 4, de Nexus 5, de S3 en mijn huidige Ridge telefoon.

Koppelen doe ik daarom via de kabel aan de pc. Dit is veel sneller, en zo houd ik ook nog eens de software van het horloge up 2 date.

De Tomtom analyse software gebruik ik zelf niet, het is eenvoudig om ook automatisch naar Runkeeper en Strava (en andere tools) te syncen. Daarmee kun je zelf kiezen welke app je het prettigste vindt.

De gegevens van je account worden opgeslagen op je horloge zelf, het is dus geen probleem om meerdere horloges op 1 computer uit te lezen, je hoeft niet eens van account (gebruiker van de pc) te wisselen.

 

Batterij

De batterij gaat bij mij lang genoeg mee, ook bij mijn run van 4,5 uur (tijdens de Veluwezoomtrail) had ik nog meer dan genoeg stroom over om er nog wel een training na te kunnen doen. Ik geloof dat het horloge zo’n 8 uur moet meegaan bij gebruik van gps en hartslagmeter.  Zet je deze uit, dan gaat het rustig een week of wat mee.

 

Beeldscherm en bediening

Het beeldscherm is zwart-wit en prettig af te lezen. De bediening gebeurt via een grote knop aan de onderkant, deze is eenvoudig. Wel is het soms even zoeken waar een functie verstopt zit, het lezen van de handleiding is geen overbodige luxe.

 

Conclusie

Een fijn horloge! Ik vind het heerlijk dat ik geen hartslagband meer om hoef. Ook de goals, (interval) trainingen en races zijn gemakkelijk in het gebruik zodra je even door hebt waar de functies zich bevinden.

Eigenlijk zijn er maar een paar zaken welke ik graag zou zien in een software update (als dat al mogelijk is).

– De Garmin Forerunner 225 werkt ook als activiteit tracker. De Tomtom heeft dat niet.

– De Tomtom kent geen navigatie of desnoods een ‘terug naar huis’ functie. Voor trailrunnen zou dat best welkom zijn.

– Je hebt geen invloed op de opgeslagen data, de Tomtom verwijdert de data van je horloge zodra het geheugen vol is, de oudste trainingen het eerst.

– De koppeling met je mobiele telefoon zou vele malen beter (en sneller) kunnen.

 

Al met al toch wel een dikke 8, ik vind het een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.